Karaoke Suomi

Karaoke Suomi – ajanvietettä vapaa-aikaan

Aluksi karaokea laulettiin englanninkielisillä biiseillä, kunnes kolmekymmentä vuotta sitten markkinoille tuli tallenteita, joissa oli suomenkieliset karaokebiisit. Japanissa alkunsa saanut laulumuoto tuli suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1991, kun ensimmäiset karaokebaarit aloittivat Suomessa toimintansa. Finnkaraoke Vol.1. on ensimmäinen suomenkielinen karaokelevy, jolta löytyvät monet suomalaisten lempibiisit. Levyn suosittuja biisejä ovat muun muassa Kirkan ”Surun pyyhit silmistäni”, Dingon ”Autiotalo”, Ressu Redfordin ”Älä mee”, Annikki Tähden ”Kuningaskobra” sekä Kari Tapion ”Olen suomalainen”. Nykyisin karaokebiisejä on tarjolla kaikista genreistä laidasta laitaan ja kaikilta aikakausilta, niin ikivihreitä suosikkeja kuin kuumimpia uusia hittejä. Karaokebiisejä on tarjolla sekä kotimaisilta että ulkomaisilta artisteilta.

Karaoke tarjoaa mukavaa illanvietto-ohjelmaa aikuisten vapaa-aikaan. Suomenkielinen karaoke  on edelleen suosittua, sillä se ei ollut vain muutaman vuoden mittainen muoti-ilmiö, vaan se on jäänyt osaksi ravintolakulttuuria.

Woman singing in karaoke using vintage microphone.

Illanvietto-ohjelmaa lauluista

Toisinaan on mukavaa, jos yhteiseen iltaan kuuluu jotain ohjelmaa. Voi olla, että porukka on vasta tutustumassa toisiinsa ja juttu ei sen vuoksi vielä jouhevasti kulje. Tällaiseen tilanteeseen karaoke sopii loistavasti rentouttamaan tunnelmaa ja kohottamaan fiilistä.

Suomalaiset ovat ahkeria karaoken laulajia, sillä karaoke on pysynyt suosiossa myös vuonna 2020. Karaoke on tuonut iloa ja yhteisöllisyyttä koronan sävyttämään vuoteen niin koteihin kuin naapurustoihin. Karaokea on laulettu yhdessä verkossa sosiaalisen median kanavissa, mutta myös parvekkeilla ja ikkunoissa. Kotikaraoke on tullut suosituksi, kun ravintoihin ei ole päässyt.

Young boy singing at home

Juuret Japanissa

Jääkiekkomies Kalervo Kummola oli kolmekymmentä vuotta sitten tuomassa karaokea Suomeen. Kummola kuuli Uudessa-Seelannissa asuvalta veljeltään ilmiöstä, joka oli villinnyt Japania ja Hongkongia. Kummola matkusti paikan päälle tutustumaan ilmiöön, josta vaikuttui niin paljon, että toi sen meille Suomeen. Kotimaiset karaokebaarit syntyivät, kun markkinoille tuli amatööreille tarkoitettuja vhs-nauhoja.

Turkulainen karaokebaari Silver Moon Turku on ollut suosittu avaamisestaan lähtien. Karaoken harrastajat löysivät ravintolan heti, kun se vuonna 2006 avattiin. Seurusteluravintolassa on tilaa 150 hengelle sekä mahdollisuus viettää hauskaa aikaa kaveri- tai ystäväporukan kanssa paikkakunnan ainoassa legendaarisessa karaokeravintolassa. Ravintola on uusinut karaokelistansa, sillä on nykyisin kymmenien tuhansien biisien listat.

In karaoke with friends

Karaoke Suomi

Karaoke Suomessa on voimissaan, sillä Singa -palvelun vuoden 2020 top 100 karaokebiiseissä on vain seitsemän englanninkielistä kappaletta. Kaikki loput – 93 prosenttia – olivat suomenkielisiä kappaleita. Listalta löytyvät muun muassa biisit ”Lapin kesä”, ”Paratiisi”, ”Hopeinen kuu” ja ”Vihreät niityt”. Listalla on kaksi viime vuoden hittiäkin: Erika Vikmanin ”Cicciolina” ja Arttu Wiskarin ja Leavings -orkesterin ”Tässäkö tää oli”? Silver Moon karaokebaarissa voi laulaa nämä ja monet muut hitit!

Monet suomalaiset karaokebiisit kertovat rakkaudesta – Singan eniten laulettu biisi vuonna 2020 oli Behmin ”Rakas”. Sadan eniten lauletun biisin joukossa on rakkauslauluja myös Lauri Tähkältä, Topi Sorsakoskelta, Juha Tapiolta, Johanna Kurkelalta, Jipulta, Ellinooralta ja Jenni Vartiaiselta. Sovelluksen kotikäyttäjien määrä kasvoi koronan aikana räjähdysmäisesti, ja hyvä niin. Laulaminen tekee tutkitusti hyvää ja edistää hyvinvointia.

Two girlfriends sing in karaoke sitting on floor