Ovatko videopelit ajaneet vanhojen kortti- tai lautapelien ohi? Ovatko perinteiset pelit enää missään arvossa ja pelaako niitä kukaan? Älypuhelimiin voi ladata monenlaisia pelejä, joten menneiden aikojen matopeli on saanut rinnalleen paljon uutta. Pelko siitä, että lautapelit ja korttipelit olisivat saaneet jonkinlaisen kuoliniskun ei sentään pidä paikkansa. Kiinnostus niitä kohtaan on pysynyt hyvällä tasolla, kun nousu joskus vuoden 2015 tietämillä alkoi. Mistä se johtuu?
Helpot perinteiset pelit
Ensimmäiset pelikokemukset liittyvät usein lapsuuteen ja sieltä innostus on saanut alkunsa. Kuinka moni muistaa UNO -pelin? Se oli aikanaan hyvin koukuttava ja sitä pelataan paljon edelleen. UNO säännöt on helppo oppia ja korteista on päästävä eroon ennen kanssapelaajia. Idea on siis hyvin yksinkertainen.
Lautapelejä on paljon. Niiden sekä korttipelien parissa pienet illanvietot kuluvat mukavasti eikä mukavassa porukassa edes häviö tunnu maailmanlopulta. Klassikkopelit ovat säilyneet vuosia ja yksi niistä on Afrikan tähti. Se on tullut markkinoille jo vuonna 1951 eikä se vieläkään ole kadottanut pelaajiaan.
Toinen hyvin suosittu peli on Kimble, joka on varmasti jäänyt mieleen poksahtelevista noppakuvuista. Sekin on julkaistu jo vuonna 1967 ja peliä toimitetaan edelleen yli 50 maahan, joten sitä voi hyvillä mielillä kutsua klassikoksi.
Perinteiset pelit ja tuoreet uutuudet
Vaikka perinteiset pelit ovat pystyneet pitämään pintansa videopelien rinnalla, myös uusia syntyy jatkuvasti vuosittain. Niidenkään määrä ei ole mikään pieni. Pelejä kehittelevät alan harrastajat sekä ammattilaiset.
Suomalaiset ovat vuosien mittaan olleet hyvä pelien keksijöitä, sillä esimerkiksi vuonna 2011 julkaistiin avaruusseikkailupeli nimeltä Eclipse. Se nousi hyvin lyhyessä ajassa kansainväliseen menestykseen, joten se kertoo siitä, että myös suhteellisen tuore uutuus klassikoiden rinnalle menestymään.
Siinä missä Kimble on täysin tuuriin perustuva peli, on markkinoille tullut myös paljon pelejä, jossa tarvitaan huomattavasti enemmän taitoa ja hyvää pelisilmää. Se on myönnettävä, että tuuria tarvitaan pelissä aina.
Pelaamisen oma elinkaari
Korttipelit tai lautapelit yhdistetään lapsuuteen ja se oli mukavaa ajankulua joko vanhempien tai isovanhempien seurassa. Jossain vaiheessa videopelit vievät mukanaan, mutta nyt on ollut havaittavissa se, että nuoret aikuiset valitsevat mielellään perinteiset pelit.
Siinä vaiheessa, kun saa omia lapsia, niin jälleen palaa vanhojen tuttujen pelien pariin. Tietyllä tavalla ympyrä sulkeutuu ja haluaa tarjota omille lapsilleen jälleen kortti- ja lautapelien kulttuurin. Pelit uudistuvat ja niihin tulee uusia versioita, joten ne sopivat paremmin jokaiselle uudelle sukupolvelle.
Pelien ideat eivät taustalla muutu, vaikka klassikkopelissä olisi uusi ulkomuoto. Säännöt säilyvät samoina, joten ne on helppo opettaa eteenpäin. Myöhemmin lapsenlapset saavat jälleen omat pelinsä, joten pelaamisen elinkaari jatkuu ja perinteiset pelit pysyvät vahvasti mukana.
Miksi perinteiset pelit kiehtovat?
Idea ja juju on varsin yksinkertainen, sillä olipa kyseessä mikä tahansa peli, niin tavoitteena on aina voitto. Se tulee tavalla tai toisella eikä sitä välttämättä edes peleissä korosteta. Silver Moon pitää sitä yhtä sosiaalisena kuin esimerkiksi karaokea ystävien kesken.
Perinteiset pelit tuovat mukanaan rentoa yhdessäoloa ja lapset oppivat pelien avulla tietynlaista sosiaalisuutta. Pelien avulla opitaan odottamaan omaa vuoroa ja keskittymään peliin. Monissa peleissä helpot säännöt tekevät pelaamisesta hauskaa, sillä silloin ei tarvitse ponnistella niiden oppimiseksi.
Pysyvätkö klassikkopelit vielä tulevaisuudessakin uusien pelaajien suosiossa? Sitä on vaikea ennustaa, mutta ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä, että perinteiset pelit kiehtovat pelaajia edelleen ja niitä hankitaan joululahjoiksi.